Dupa o pauza destul de indelungata urmeaza din nou un jurnal de la mike despre weekend-ul petrecut in Crai.
Sambata: Plaiul Foii-Braul de Mijloc-Muchia Cotofenei-Plaiul Foii.
Plaiul Foii-Valea Ursilor-Refugiul Diana
..Si cand te gandesti ca weekendul a inceput cu vreme mohorata si cu ceata. Desi aveam in plan ceva catarare, data fiind vremea ne-am rezumat la o plimbare prin cotloanele Craiului. Ne-am amintit si eu si Radu de o toamna superba, calda si senina acum 4 ani, cand cu Cristea in mana alergam prin Crai, prin labirintul de poteci marcate sau nu si cautam comori.
Din pacate nu putem calatori decat cu imaginatia si e nevoie de una bogata caci cetatile, fortificatiile, turnurile si bresele pline de grohotis neprietenos sunt coplesite de ceata. Dar noi nu ne suparam. Noi stim ca ceata e de fapt sudoarea celor care muncesc si care se ridica la cer. Astfel parcurgem la pas locuri frumoase de pe braul de mijloc, ce acum capata o nota de mister, ocolim sau descataram saritori, urcam si coboram, intrezarim franturi de stanci si ne bucuram sincer pentru prima spartura de cer pe care o vedem. Incetul cu incetul parca motivata de vointa noastra, spartura se largeste si cerul albastru prinde puteri, vestind soarele si alungand negurile spre inaltimi. Din pacate seninul adevarat se instaleaza odata ce intram in padure si incepem coborarea pe muchia Cotofenei dar noua nu ne pare rau. Stam si ne bucuram de un sandwish simplu dar nemaipomenit de bun in conditiile date caci in ultimile 7 ore nu am mancat decat niste fructe confiate si niste turta dulce si stomacul cerea si el o atentie cat de mica… Ne sta in fata o zi de duminica in care intentionam sa cataram asa ca asteptam cu nesat vremea buna.
Serpuind pe potecile ascunse ale Craiului.
Ferestre de lumina din loc in loc.
Coborarea pe muchia Cotofenei este faina, padurea este atat de verde aici, parca e primavara, luxurianta, pe alocuri poteca abia se mai vede cum se strecoara printre tufele de zmeura si printre urzici. In plus numarul mare de arbori cazuti la pamant ne determina sa facem o cursa de 1 km garduri.
Urcand spre Diana sub un cer plumburiu.
Ajunsi in final in poiana constat ca aceata este plina, nu doar refugiul 3 corturi, refugiul plin si muste, stoluri, roiuri,invazie o densitate nemaipomenita de muste pe metru patrat nu ma lasa decat sa arunc o privire, sa constat ca totul e ok, de la prici, la curatenia din refugiu,la matura si faras…lipseste doar foaia plastifiata pusa la baza priciului prinvind actiunea AMC si Salvamont din ……(luna an). O buna amabila a taiat-o caci cele 4 colturi au ramas prinse in suruburi.
Iau caietul, vad ca peste iarna a fost tihna aici, scriu cateva randuri si plecam goniti de muste. Nu e rost de stat in poiana la bivuac caci ne vom trezi mancati de vii.
Curatam locul de pietre si nivelam, acoperim gaurile cu pamant si iarba. Aranjam o terasa din pietre cu fete plane, incercuim locul cu bolovani ca sa nu ne scurgem la vale sau in lateral, daramam toate pietrele ce au potential sa ne cada in cap la noapte si dupa 1 h si ceva de munca, culcusul nostru prinde contur. Cat timp baietii se ocupa de amenajari eu gatesc niste portii indestulatoare de paste, cu sos si salam si suntem pe ultima 100 de m ai unei zi pline.
Locul nostru de bivuac pentru noaptea de sambata.
Scularea intarzie si nu ma supar deloc cand Radu ne anunta ca e ora 10.00. Pana la urma ne mobilizam, strangem, mancam si pornim la catarat. Avem de ales intre Fisura Inghetata si Trandafirul Negru. Aleg eu Trandafirul caci Fisura inghetata o parcursesem integral cu un an in urma si desi e un traseu foarte frumos, cred ca mi-a placut cel mai mult din ce am catarat in Diana, totusi ma atrage sa vad cum se continua Trandafirul din care am parcurs acum 2 ani doar o lungime. In plus, in felul acesta reusim sa ii facem si lui Florin un fel de tur al locurilor si sa ii aratam principalele trasee din zona si sa ii povestim cate ceva din cele pe care le-am parcurs deja. Si mie si lui Radu locurile acestea ne sunt foarte dragi, atat datorita traseelor pe care le-am descoperit impreuna,putin frecventate si pline de aventuri, cat si pentru ambianta inaltatoare, maiestuoasa, rigida, verticala si in acelasi timp arsa de soare, in care cateri.
Pe prima lungime din Trandafirul Negru.
Acum insa mirajul amandinelor nu mai exista si dupa ce ajung in prima regrupare cu ochii in lacrimi de la statul in papuci, pe care as vrea sa ii arunc in prapastie dar nu pot caci mai am nevoie de ei, ma multumesc sa ii spanzur de un piton.Intram in lungimea 2-despre care stiam ca e ceva mai serioasa decat prima si o urc fara sa imi pun prea multe dileme mai mult motivata de regruparea comoda ce trebuia sa vina. Am parcurs deja 90 m si ne asteptam sa terminam curand traseul caci gaturile ne sunt cam uscate si tanjim dupa apa de la Gavan insa intre noi si finish se mai interpun 2 lungimi scurte care ne prelungesc sederea sub soarele dogoritor de alb.
Iesiti in Creasta.
In final ajungem la jnepeni, strangem corzile si ne pregatim pentru a razbi pe poteca de capre ce se scurge prin labirintul verde si tepos. Miroase a jneapan incins, si locurile raman expuse asa ca trebuie sa ne pastram atentia pana ce ajungem in poteca. Mentinand linia de creasta si concurand cu caprele negre il urmam pe Radu care ajunge la copacul cu cordelina de la care a rapelat si ultima data. Rapelul este scurt, peretele surplombat si cadem parca din cer deasupra izvorului de La Gavan. Brana caprelor e in umbra si dupa ce ne ostoim setea arzatoare din noi, pornim intai la deal si apoi la vale pe Padina Popii spre refugiu.
Rapelul inedit facut la 5m de izvor.
Retragerea pe una din cele mai frumoase poteci turistice din Crai.
Santinela Padinii Popii in spate.
Este tarziu, la 16.00 abia ieseam din traseu, probabil e deja 17.00 si incercam sa ne grabim cat putem pe coborarea spre refugiu. Poteca e devenit un tobogan de pietre. Scarile de lemn ajutatoare puse sa stabilizeze locurile au dispartut si totul este un grohotis marunt si enervant atat la urcare cat si la coborare. De cand merg pe aceasta poteca (cam 3 ani) s-a degradat continuu, toate amenajarile s-au ruinat si nu s-au mai refacut din pacate. Refacem bagajele, mancam tot ce mai avem in rucsacuri si dupa o scurta inspectie in poiana in care nu putem ramane ca iara ne linseaza mustele pornim sa coboram pe Valea Ursilor.
Locul nostru de bivuac in lumina amiezii.
Atmosfera s-a linistit, in padure e umbra, nu racoare dar umbra,la vale e mult mai usor decat la deal asa ca taraganam pasii pe poteca. Acum, pregatit de apus, muntele este primitor, pe gustul tuturor, si ne bucuram de enclava noastra de verde la iesirea din padure. Izvorul, poiana verde cu iarba pana la genunchi si smaltuita cu flori de camp, stanca alba ca de creta a munteluidin spate, stana si vacile ce pasc linistite in fata…Nici nu iti dai seama ca poiana asta linistita, rupta parca de lume e la 50 de m de drum. Timpul e oprit aici, copacii cresc in tihna, baciul de la stana iti vinde urda si jinita si nu te mai dai plecat. Ai putea daca ai fi liber sa te opresti, sa pui cortul, si intins pe izopren sa vezi cum umbrele si tusele de lumina descopera muchii si hornuri din perete, sa astepti ca soarele sa apuna si sa rasara iar intr-un ciclu infinit pentru noi cei care privim natura prin geamurile de sticla ale birourilor.
Echipa pentru ziua de duminica.
Pe curand, prieten bun.
Dar plec pentru ca locurile sa ma cheme din nou, si sa ma intorc, plec ca sa nu le banalizez, plec si le parasesc atunci cand sunt atat de frumoase ca sa pastrez in mine doar lumina clara de iunie la apus, ca un far spre care sa ma ghidez atunci cand mintea va fi in deriva, prinsa in tentaculele caracatitei care ne vanzoleste pe toate partile si se cheama viata.
Comments
3 responses to “Din nou in Crai, la hoinarit pe nemarcate si la catarat”
-
Mike, un jurnal superb, se pare ca tuturora ne era dor de munte… si ce dor!
Multe din randurile tale ar putea face parte dintr-un manifest al dragostei de munte pe care-l sa-l citim de cate ori ne lasam instrainati de altfel de poteci…
-
Superb jurnal! 🙂
Asa frumos vorbiti voi despre Crai incat, trebuie sa ajungem si noi pe acolo sa incercam ceva trasee.
-
Frumos… Odata cu povestea asta mi-am adus si eu aminte ca am catarat cateva trasee in zona si ca era o vreme cand mergeam la cate un stagiu de cocotz in Diana, in fiecare vara. Cunosc zona aia ca pe buzunarul meu si sunt inca locuri atat de frmoase si speciale acolo pe care multa lume nu le stie. Belvedera de exemplu, multi trec pe langa ea… Traseul Frontal, Muchea Hornului Ascuns, Fisura Cenusie, Fisura Nordica, Fata Nordica, Traseul Floare de Colt… sunt trasee pe care le-am parcurs cu o deosebita bucurie chiar de mai multe ori incepand cu anul 1989 cand am facut Frontalul, Muchea Hornului Ascuns si Fisura Nordica cu intrare prin Fata Nordica in primele doua lungimi… In prima lungime din Fata Nordica e o surplomba faina care se trece direct… Ultima oara am fost acolo la catzarat in 2004. Ce iute trece timpul! Iar in perioada in care ati fost voi acolo eu am fost la o tura de bicicleta cu plecare din Ploiesti si destinatie Varful Istrita – 750m, langa Pietroasele-Buzau. Nu am reusit sa ajung… Se merge pe coama dealului si mult prin soare. Am mers la temperaturi de 45-50 de grade la soare si in deal e ucigator! Iar cand gaseam cate un copacel cu oleaca de umbra parca il prindeam pe Dumnezeu de picior! Cred ca a fost cea mai mare caldura indurata de mine in plin efort… m-a confiat de tot si din pacate a trebuit sa cobor. Mi-e clar ca e traseu de aprilie-mai acolo si o sa il refac. Sa ma iertati daca am scris ce trasee am facut eu prin Diana. Nu am scris ca sa ma dau maret, dealtfel sunt foarte multi cei care fac lucruri mult mai serioase decat mine… Doar ca postul vostru mi-a adus aminte de vremuri minunate si poate voi merge si eu din nou la Diana cateva zile. Toate cele bune si ture faine!
Leave a Reply