Grunewald

Cu bicla pe langa Havel, si inca un pic din muzeele berlineze

Inca unul din jurnalele restante (Mihaela a pus deja jurnalul aici), despre inca un weekend petrecut prin imprejurimile Berlinului, din motive de vreme instabila. Sambata am petrecut-o in parte pe biciclete, explorand Potsdamm-ul si o parte din Havel Radweg, in timp ce ziua de duminica am petrecut-o parcurgand pana la capat Muzeul de arta asiatica de la Dahlen, si chiar am reusit sa intram si un muzeul de etnologie.

Prin Potsdamm nu am apucat sa ne plimbam foarte mult, si mare parte a timpului pe care l-am petrecut pe acolo l-am petrecut in Sansoucci, un fel de parc imens foarte interesant din Potdamm, fosta resedinta de vara a marilor electori si a regilor Prusiei.

Ce m-a surprins putin la Potsdamm, si dupa aceea la Werder, a fost prezenta unor mori de vand construite dupa tipicul olandez, si citind putin din istoria prezentata pe langa ele am aflat ca in secolul 18, datorita unor facilitati acordate de regii prusiei a existat un numarul destul de mare de imigranti olandezi, adusi pentru a construi mori de vant pentru macinarea granelor, si pentru asanari si pentru constructii de canale. Suficient de multi incat in exista si in zilele noastre un mic cartier in Potdsdamm denumit cartierul olandez.

La fel Potdamm-ul e ceva mai unitar decat Berlin-ul ca arhitectura, si probabil se vede faptul ca nu a fost bombardat la fel de mult ca Berlin-ul in cel de-al doilea razboi mondial. Pe de alta parte a fost 30 de ani in spatele zidului, iar anii de socialism si-au lasat amprenta cu unele cartiere si blocuri ce arata destul de muncitoresc.

Din Potsdamm am continuat catre Werder, pe o pista de bicicleta ceva cam aglomerata pentru gusturile noastre, dar destul de pitoreasca, mergand pe malul intortocheat la Havel-ului. In Werder din nou o pauza cu o mica explorare a orasului vechi, care e asezat pe o insula in mijlocul raului dupa care am ales ca si cale de intoarcere o varianta mai putin clara si mai salbatica printr-o zona care mi-a adus aminte de tura pe care am facut-o in delta in primavara. Acelas peisaj cu canale, salcii, lacuri si locuri de scaldat. Pe ultimii kilometrii am fost binenteles alergati de ploaia zilnica regulamentara din Berlin, dar de care am reusit pana la urma sa scapam cat de cat neudati.

Ziua de duminica se anunta si mai ploioasa, astfel incat a fost rezervata din nou muzeelor, mai exact continuarii muzeului de arta orientala din cadrul muzeelor Dahlem. Mi-a placut foarte mult si partea a doua a muzeului, dedicata artei chinezesti si japoneze, cu tablouri si alte obiecte de arta create acum sute de ani, dar care mi se pare ca au design foarte atemporal si simplist, putandu-se incadra foarte bine si astazi intr-o expozitie.

Branderburg Tor, varianta Potsdam

Una din morile de vant olandeze, inca functionale, cocotata pe un piedestal.

Hoinarind prin Sanssouci.

Alta moara olandeza, de data aceasta in Werder.

Arhitectura tipica din Branderburg.

Ne luam si o mica portie de salbaticie pe ziua de azi.

Franturi de delta.

Capatul din bronz al unei securi ceremoniale de acum 4000 de ani, folosita printre altele si la sacrificii umane. Interesanta expresia modelata pe secure, cand e pusa in context.

Vas chinezesc de acum 7000 de ani, acum 280 de generatii, intr-un fel stai sa te gandesti ce gandeau si ce fel de viata aveau oamenii atunci, iar arta poate fi un fel de legatura atemporala, si e interesant ca stai sa te gandesti ca privesti in vitrina ceva facut cu atat de multa vreme in urma.

Zeul unui rau din China, trist si incatusat. Statuia statea la capatul unui pod ce traversa raul, si a fost asezata dupa niste serioase lucrari de indiguire. Totusi din cand in cand, mai reusea si zeul nostru trist sa ma scape din catuse.

Din scoala artistilor specializati in lucrari in bambus.

Portelan japonez de acum 300 de ani, cu un design incredibil de simplist si de modern in acelasi timp.

Din aceasi categoria a artei japoneze atemporale.

Harnasament ecvestru, in varianta japoneza.

Una din partile componente ale unei sabii japoneze.

Din categoria picturilor, la fel foarte simpliste dar in acelasi timp naturale.

Doi corbi in noapte.

Un pic mai multe poze aici.


Posted

in

, , ,

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *