Desi timpul nu e deloc de partea mea am zis sa ma chinui totusi sa incropesc un jurnal al uneia din zilele de weekend-ul trecut, cand am fost impreuna cu Mike si Florin in Cheile Rasnoavei. Mike a zis pas cataratului dupa 3 weekend-uri consecutive, si s-a delectat cu o tura de alergat in zona si cu multa relaxare, in timp ce eu si florin am fost din nou pe cateva din traseele din Peretele Animalelor.
Din toate traseele pe care le-am parcurs pana acum in zona Lupul cel Rau mi s-a parut cel mai frumos, exceptand prima lungime e destul de curat si de compact, si extrem de placut la catarat. Are foarte multe portiuni in care iti vine exclami de bucurie in momentul in care le cateri, si chiar am facut asta de cateva ori pe parcursul 4 lungimi de coarda. A fost si primul weekend dupa ceva vreme in care nu am carat obisnuitul harnasament de nuci si frienduri pe care il iau in momentul in care traseul e mai necunoscut sau mai neumblat. Pentru Florin avea sa fie al doilea traseu de alpinism de pana acum, dupa Trandafirul Negru de acum cateva luni bune, si s-a descurcat foarte bine.
Povestea zilei e destul de simpla, suntem destul de matinali si plecam sambata dimineata din Bucuresti, astefl incat la 8:30 suntem deja la capatul drumul forestier si ne echipam pentru traseu. Dupa ce trecem pe langa stana ce a aparut in poiana Inului urcusul merge foarte repede, nu stiu de ce traiam cu impresia ca e mai mult de mers pana la perete. Oricum fata de apropierea de 3 ore de weekend-ul trecut pentru a intra in traseul Furcilor e un mare bonus sa poti sa ajungi in 20-25 de minute la perete. Traseul a mers destul de repede, si exceptand un moment in care mi-au murit mainile cu 5m inainte de finalul traseului a mers destul de usor la liber. Repet inca odata ca traseul chiar e foarte frumos si foarte placut la catarat, dintre traseele pe care am fost pana acum e in top impreuna cu Lespezile Lirei si impreuna cu Muchia Bondarului. Pe retragere in schimb avea sa inceapa o burnita usoara care nu ne-a mai lasat sa intram intr-un al doilea traseu, astfel incat ne-am retras la masina pentru 2 ore de escalda la o faleza situata pe langa Bolovanul Prostului.
La inceputul unei frumoase zile de toamna
Tinta noastra pentru ziua de azi.
Pe superbul diedru din a treia lungime de coarda.
Florin bucurandu-se de expunere odata iesit pe muchia din dreapta diedrului.
Un alt motiv pentru care m-am hotarat sa mai scriu un mic jurnal dupa ceva vreme e ca am descoperit un programel destul de ok de facut schite, si m-am hotarat cu ocazia asta sa fac cate o schita pentru traseele pe care am fost pana acum si care au schite inexacte sau inexistente, impreuna cu descrierile asociate. Sper ca se vor dovedi utile si altora care ajung pe traseele respectiv.
Traseul Lupul cel Rau, 5B, 7-, 5+ A0
Intrarea in traseul e usor de gasit, fiind scrisa cu vopsea neagra, la 2 metri in dreapta se afla intrarea in traseul Cangurul, iar la alti 15 metri in dreapta Mielul cel Bland urmat de traseul Cotofana dupa alti 10m
L1. 55m Lungimea pleaca pe o zona murdara si friabila, cu destul de multa iarba, si urca relativ vertical in stanga unui jgheab pe care exista si o tentativa a sotilor Enache. Dupa aproximativ 25m peretele devine mai curat, si intalnim si o prima regrupare in fata unei portiuni mai verticale pe care o ocolim putin prin dreapta, unde dupa alti 10m intalnim inca o regrupare intermediara, inantea unui diedru evident pentru care trebuie sa urcam din nou putin oblic spre stanga. In momentul in care diedrul se termina trecem muchia si dupa 2 metri ajungem in regrupare.
L2. 45m Imediat din regrupare traseul urca o fata verticala brazdata de cateva fisuri, urmand dupa 20m o portiune mai putin inclinata de 5m inainte de o alta regrupare intermediara situata inaintea unei portiuni verticale ce se termina cu o mica surbplomba ce se escaladeaza fronta cu ajutorul prizelor bune. Dupa 45 intalnim o regrupare comoda situata putin in dreapta diedrului pe care continua traseul.
L3.-40m Din regrupare descataram cam 2 metri pentru a prinde linia unei fisuri diedru, pe care dam dupa 10m de alta regrupare intermediara fix inaintea unei arcade desprinse din perete ce formeaza im cu acesta un diedrul. Urcam initial in tehnica de diedrul, pentru ca dupa 10m sa iesim pe muchia din dreapta unde gasim cateva fisuri si prize sanatoase care ne ajuta sa depasim o portiune in care diedrul e mai spalat. In portiunea superioara se revine pe diedru. La iesirea din diedru gasim o regrupare nu foarte comoda, exista varianta sa regrupam aici sau sa mai traversam inca 5m spre stanga pana intr-o alta regrupare ceva mai comoda. In aceasta zona traseul se intersecteaza cu Diedrul Corbilor, ce continua pe un horn surplombat pe la baza caruia trecem.
L4 – 58m. Pleaca pe un diedru cenusiu cu stanca compacta, pe care urcam aproximativ 10m in tehnica de diedru inainte de a iesi din acesta pe muchia din dreapta, si continua intr-un traverseu ascendent spre dreapta unde atingem din nou pentru cativa metri linia unei arcade imense ce domina portiunea superioara a peretelui. De aici traseul face un traverseul destul de lung spre stanga, pana inaintea unei ultime portiuni verticale a traseului, la baza careia gasim si o regrupare comoda unde se poate regrupa (recomand totusi o regrupare aici deoarece altfel fara prelungirea corecta a semcorzilor frecarea acesstora poate deveni o problema). Ultima portiune verticala incepe cu o fisura verticala, urmata de o mica burta pe care o trecem frontal (unde mi s-a parut si pasul traseului, probabil cam 7-) , traseul deviind dupa aceasta putin spre stanga.
Comments
One response to “Lupul cel Rau”
-
Ti-a iesit foarte bine schita si descrierea traseului, sunt sigura ca vor fi alpinisti care le vor gasi utile si simt ca nu te vei opri aici.
Spor la treaba, timpul iti va fi mereu potrivnic insa nu pe masura entuziasmului tau. Bravo!P.S. arata foarte interesant diedrul ala 🙂
Leave a Reply