Datele pot fi frumoase, mai ales atunci cand dupa patru luni si jumatate de calatorit pui la un loc cheltuielile trecute pe hartie. Si trebuie sa recunosc ca mi s-a parut si mie foarte interesant sa pun cap la cap toate informatiile din infograficul de mai jos.
Iar acum cateva comentarii despre datele de mai sus, care trebuie sa recunosc ca mi s-au parut si mie interesante.
In primul rand calcul nu a fost chiar atat de greu si nu am tinut cate un jurnal cu cheltuielile in fiecare zi. Practic stiu cu cati bani am plecat cash (600 de euro) si uitandu-ma peste extrasul de cont al cardului pe care l-am folosit pot vedea cu aproximatie cati bani am cheltuit in fiecare tara. Spun cu aproximatie pentru ca au fost multe tari in care am folosit mai mult din cash (spre exemplu in Uzbekistan am gasit un singur bankomat care pe deasupra nici nu functiona), pe cand in Turcia toti banii pe care i-am cheltuit au fost scosi de pe card. Acum legat de card comisioanele de retragere nu au fost exact mici in anumite tari dar personal consider ca e mult mai sigur decat sa ai toata suma la tine. Desi am intalnit si oameni care calatoreau si asa.
Acum legat de datele puse cap la cap nu pot sa zic ca m-a surprins cifra finala, si s-a incadrat cumva in bugetul pe care mi l-am propus (de 450 de euro pe luna petrecuta pe drum). In schimb ce m-a surpins a fost proportia mica pe care o are mancarea din totalul cheltuielilor. Spun asta pentru ca atunci cand esti pe drum mancarea pare sa fie principala cheltuiala, urmata de ocazionala cazare pentru un dus cald.
Mancarea e si capitolul la care nu am facut economii deloc si la care cred ca nici nu are sens sa te zgarcesti. Pana la urma e mai important sa mananci bine, sa ai energie si sa nu te imbolnavesti decat sa scutesti 1/2 euro pe zi.
Alt lucru care m-a suprins a fost cat de mari au fost costurile adiacente calatoriei, respectiv costurile administrative (hosting si abonamentul la tracker-ul gps), costurile cu vizele si costurile cu transportul. Practic din cei 16 euro cheltuiti pe zi 6 euro se duceau aici. Si daca unele din cheltuieli ar merge evitate (spre exemplu avionul catre Bishkek in cazul in care faci un tur dus-intors) altele nu prea, cum ar fi cheltuielile cu vizele.
Acum in schimb legat de cheltuieli o intrebare foarte buna e cat e cu adevarat necesar si cat reprezinta un plus pentru mai mult confort. Si tinand cont ca am intalnit si oameni care calatoreau cu 1 dollar pe zi mi se pare interesant sa ma uit in spate si la cheltuielile mele care totusi includeau un oarecare nivel de confort. Probabil daca ai taia totul la maxim cred ca ai putea face aceasi calatorie cu un buget de 8-10 euro pe zi desi asta in general implica sa mergi mai incet, sa profiti la maxim de cheltuielile cu vizele din fiecare tara si sa campezi mai tot timpul. Din prisma mea oricum peste 80 la suta din nopti au fost petrecute la cort, dar despre astea si despre alte detalii din calatorie poate intr-un alt infografic. A, si era sa uit… Turcia chiar e foarte scumpa in comparatie cu celelate tari prin care am trecut.
In acelasi timp punand totul pe hartie 2200 de euro pare o suma imensa. E cat o masina sh decenta daca pui lucrurile in balanta. E o suma pe care trebuie sa o pui de o parte inainte de a pleca, dar care nu e totusi atat de greu de strans cu putin planificare. E o suma pe care in Romania nu toata lumea poate sa o puna deoparte. Si totusi sunt doar 4 euro de pus de o parte in fiecare zi, vreme de un an si jumatate, pentru patru luni de libertate aproape totala. Iar daca privesti lucrurile in felul acesta parca nu e chiar atat de mult.
Leave a Reply