Ultimul calculator l-am construit pe undeva prin facultate, intr-o perioada ce pare lupta tehnologic din alte vremuri: lumea retelolor din camine, a wifi-ului si a smartphone-urilor inexistente, a jocurilor pe calculator si inceputului perioadel Web 2.0 . Pe atunci eram prin facultate, aveam cu 15-20 de kilograme mai mult si timpul petrecut afara sau facand sport era aproape inexistent, iar mesteritul prin calculatoare era un fel de necesitate, aveai nevoie de PC si pentru temele si proiectele de la facultate dar mai ales pentru a te putea juca decent, mai ales atunci cand era vorba de jocuri competitive.
De atunci au trecut 20 de ani din care am folosit aproape exclusiv laptop-uri, fie de la munca fie cumparate pentru uzul personal. Diferenta dintre PC-uri si Laptop-uri ajunsese sa fie destul de mica pe la mijlocul decadei respective daca nu voiai gaming iar factorul portabilitate era intotdeauna un avantaj. Din categoria portabilitate, inca mai avem acasa Thinkpad-ul X220 cumparat prin 2013 inainte de plecare in calatoria prin Asia Centrala, care a vazut 18.000 de kilometri de zdruncinaturi in bagajele de bicicleta, mult butonat pe acasa si inainte si dupa calatorie si inca merge impecabil. Acum a ajuns laptop-ul pentru joculete vechi al lui Marius, dar inca functioneaza impecabil pentru webbrowsing chiar si dupa standardele actuale.
Doar ca odata cu inflatia din ultimii ani si odata cu aparitia generatiilor noi de procesoare si de la AMD cat si de la Intel lucrurile s-au schimbat putin, acum poti sa-ti faci un PC cu componente de ultima generatie care sa se miste mai bine decat un laptop echivalent care e de doua ori mai scump, asa ca am transformat frustrarea legata de felul in care se misca laptop-ul de munca intr-o motivatie pentru a construi ceva care sa se miste decent. Ca orice idee, prima data trebuie sa o lasi sa o stea vreme de 2 saptamani pentru a vedea daca e vorba de shopping compulsiv sau daca e vorba de a rezolva o reala problema pe care o ai. Din pacate in rastimpul respectiv nu poti sa faci altceva decat sa te uiti peste review-uri peste review-uri, sa faci excel-uri cu componente si build-uri, sa compari performantele componentele si sa citesti toate review-urile existente pe lumea asta. Pe masura ce trece timpul daca ideea e in continuare in spatele mintii iti dai seama ca nu e vorba de shopping compulsiv si ca e mai eficient sa te apuci de treaba decat sa citesti review-uri interminabile (spoiler, in cazul meu ajung sa ma uit peste review-uri si dupa ce iei produsul de care e vorba, cel putin in prima perioada pana cand te convingi ca e ceea ce trebuie).
Vine si o vineri arbitrara in care se declara Black-Friday la unele magazine online (cough PC Garage), faci un cos, alegi componente, faci plata. Lucrurile vin acasa dupa doua zile si-ti dai seama ca in ritmul vietii cotidiane nu prea ai cand sa-ti aloci bucati continue de timp pentru a te apuca de treaba. Cu doua ore aici, doua ore acolo pana la urma reusesc sa faci incet incet noul sistem, sa-ti instalezi tot ce-ti trebuie pe el si sa faci noul setup.
Ca rezumat pentru putinele persoane tehnice care arunca o privire pe aici, pana la urma am facut un build cu un Ryzen 7700 / MSI 650M / 64Gb DDR 5 / Radeon 6600 / Peerless Assasin 120 / Alphagear case. Ansamblarea propriuzisa a durat cam 3 ore, sistemul se misca super, super ok si e incredibil de silentios (clar mai silentios decat laptopurile pe care le-am avut pana acum), temperaturile sunt complet sub control. Singura plangere a fost ca oamenii de la PCGarage n-au trimis coolerul care ar fi trebuit sa vina in mod normal la procesor si ca am avut o mica sesiune de debugging cu led-uri de eroare ce se aprindeau pe care am rezolvat-o pana la urma. In rest totul a mers neasteptat de rapid si-mi dau seama PC-uri au evoluat intre timp. Costul total a fost 800 si un pic de euro (sau mai bine zis echivalentul in RON, chestie care mi se pare super decenta pentru componente de ultima generatia. Iar diferenta de viteza e acolo, practic e un factor de 2.5x, poate si mai mult fata de un laptop de acum 3-4 ani, iar asta se simte la tot, de la web-browsing, pana la editarea pozelor sau compilare / coding. Pana si la un IDE ca IntelliJ ce are si el nevoie de resurse e o mica mare diferenta.
Leave a Reply