In Samsun va fi zi de pauza, in primul rand pentru a spala hainele si pentru a usca lucrurile dupa 3 nopti petrecute la cort dar si pentru recuperarea dupa 4 zile de pedalat. Spalatul hainelor e o adevarata problema, sau mai bine zis nu spalatul in sine ci uscatul lor, pentru ca afara inca nu e suficient de cald pentru ca acestea sa se usuce intr-un timp realist oricat de bine le-as vantura pe bicicleta.
Astfel incat de fiecare data cand hainele curate sunt pe terminate incerc sa ajung intr-un oras in care pot sa stau la cineva care sa aiba si masina de spalat. Si in cazul acesta orasul este Samsun iar gazda pentru 2 nopti e Hassan Ali, student la inginerie alimentara si angajat la o fabrica care face un fel de Nutella. Odata rezolvata seara problema cu hainele am fost scos la masa de oameni si am cunoscut tot grupul de prieteni, pacat ca e cam greu cu engleza. Si intr-un fel mi se pare surpinzator cat de multi tineri nu stiu engleza sau stiu foarte putina engleza, sau nu neaparat engleza dar o limba straina…
Revenind la titlu, Samsun e important pentru turci pentru ca de aici a inceput Ataturk razboiul turc de independenta in 1919, intr-un moment in care fostul imperiu otoman era in mare parte sub ocupatia fortelor straine dupa infrangerea din primul razboi mondial. Despre turci pana acum pot spune ca sunt destul de nationalisti si din cat am pedalat pana acum mi se pare ca steagurile flutura la fiecare colt de strada. Iar legat de Ataturk, omul e incredibil de iubit in Turcia (spre exemplu orice insulta asupra lui se pedepseste prin lege), iar a doua zi cand am fost cu Ali sa vizitez o reconstructie a vasului cu care a venit in Samsun, omul a spus clar ca daca Ataturk ar veni din nou, ar fi gata sa-si dea viata pentru el.
Acum nu zic nu, Ataturk chiar a fost foarte tare prin ce a reusit sa faca, de la razboiul de independenta, trecand prin formarea Turciei si pana la reformele economice care au fost destul de radicale in momentul respectiv si deloc usor de implementat. Dar in anumite momente poate parea putin exagerat. Tot legat de Ataturk, numele lui a fost Mustafa Kemal dar in 1934 parlamentul turc a votat ca al treilea nume “Ataturk”, insemnand tata al turcilor sa ramana unic si intotdeauna asociat cu persoana lui.
Ospitalitatea oamenilor a fost foarte tare si de data asta si la un moment dat poate deveni chiar putin deranjat cand nu te lasa sa faci mai nimic prin apartament, sau nu te lasa sa platesti pentru anumite lucruri, sau atunci cand isi iau rolul de ghid atunci cand ai putea sa descoperi orasul si singur. A doua seara am nimerit la un fel de petrecere de zi de nastere al unuia din prietenii lui Ali, o petrecere putin ciudata tinand cont ca oamenii nu prea beau nimic. In schimb se fumeaza destul de mult in Turcia, sau cel putin printre tinerii pe care i-am intalnit pana acum fumatul e inca un viciu in floare.
Dupa Samsun au urmat doua zile de pedalat pe malul Marii Negre catre Trabzon, si trebuie spus ca arata extrem de interesant combinatia de munte si mare din nordul Turciei, mai ales pe masura ce inaintezi catre est si pe masura ce incep sa apar varfuri de 3000 de metri acoperite de zapada ce par sa se ridice direct din apa marii. In schimb drumul in sine a fost plictisitor, plat si cu mult trafic in comparatie cu locurile prin care am fost pana acum prin Turcia. Iar in comparatie cu zilele anterioare gasitul unui loc de cort seara nu era deloc simplu pentru ca sunt destul de multe sate si statiuni insirate, noroc cu plantatiile de aluni ce ofera un loc numai bun de pus cortul. Zile lungi si rapide, cu soare si cu vreme buna.
Datele zilei:
Distanta: 160km.
Diferenta de nivel: 400+ / 400-.
Moral: 6.
Obiective: 4.
Datele zilei:
Distanta: 130km.
Diferenta de nivel: 400+ / 400-.
Moral: 5.
Obiective: 3.
Leave a Reply