Vantul schimbarii

Ultimele 2 saptamani au fost incredibil de pline de evenimente politice neasteptate. Si cand ma gandesc ca acum o luna intr-o discutie cu un american (democrat) despre rezultatul alegerilor din state unul din comentariile mele a fost ca Trump ne face sa ne simtim mai bine legat de politicienii nostri. N-a lipsit mult sa intre in scena Georgescu.

Citind printre liniile evenimentelor si ale declaratiilor din ultimele 2 saptamani a fost clar ca ce s-a intamplat in turul 1 a luat prin suprindere pe toata lumea: politicieni, servicii, presa si cetateni. Toata lumea se astepta la cele mai blazate alegeri din ultimii 20 de ani si ca status-quo sa continue fara prea multe modificari, mai ales ca aveai rezultate de la europarlamentare si locale cu nu foarte mult timp in urma.

Doar ca intre timp a inceput sa bata vantul schimbarii din mai multe directii: Trump e din nou presendinte, discursul oficial legat de razboiul de acolo incepe sa se schimbe iar Rusia incearca sa forteze momentul pentru a avea o pozitie cat mai buna atunci cand se va ajunge la masa de negocieri. Intr-o urcare luni dimineata pe Postavaru vorbeam cu Alin si cu Suca despre Tik-Tok si despre influenta rusa-chineza, cu mult inainte ca sa devina naratiunea oficiala care ii convine din pacate si sitemului din Romania.

Sunt convins ca o implicare a fost acolo si ca Tik-Tok e un fel de cal troian cu parghii mai mari sau mai mici peste tot prin lume. E un cal-troian pentru ca obisnuieste populatia sa consume continut in format scurt bazat in primul rand pe emotii si pe dopamina dar si pentru ca e cel mai potrivit mijloc inventat pana acum pentru propaganda (parte a problemei sunt si celelalte platforme media care au copiat formatul). La fel de convins sunt ca serviciile noastre si sistemul stia de CG dinainte dar ca au calculat complet gresit amploarea fenomenului si ca pariul era ca o sa ia voturi de la AUR / Simion cu o posibila sansa de a intra in turul doi.

La fel de convins sunt ca datele aratau vineri ca CG ar fi castigat probabil turul doi (era suficient sa iesi un pic din bula pentru a-ti dea seama de asta, nu neaparat pentru ca ar fi fost mai multi sectanti ai lui CG cat pentru ca un procent mare al populatiei nu ar vota niciodata USR / o femeie, asta e realitatea societatii in care traim). Decizia abuziva dpdv democratic de vineri a fost una a aratat in parte panica sistemului si o posibila influenta externa care nu voia haos politic aici in urmatoare 3-4 luni (negocierile din Ucraina se preconizeaza ca vor incepe in ianuarie anul urmator).

Unde ne lasa pe noi asta? Intr-o constructie ce pare un castel de carti de a carui fragilitate mi se pare ca si-a dat foarte multa lume seama in zilele astea. Intr-o societate super divizata care iti releva ca nu toata lumea a beneficiat in urma globalizarii. Intr-o lume post moderna in care sunt tolerate discursuri cu lucruri factual false fara a fi penalizate si in care oamenii pot crede in concepte ce se bat cap in cap din punct de vedere logicii (lucru valabil peste tot in lume). Intr-o lume in care genAI o sa faca din ce in ce mai greu de distins adevarul de realitate. Intr-o lume in care partidele de extrema dreapta sunt intr-o ascensiune clara si care seamana izbitor de mult cu deceniul al 3-lea al secolului trecut. O cale usoara din situatia asta nu stiu daca exista.

La fel perceptia la nivel global e ca am trecut la o viziune a viitorului fara conflict, cu granite si schimb deschis care promitea crestere si bunastare pentru toata lumea la o viziune dominata din nou de nationalism, razboaie, fragmentare si periodice schimbari ale unui echilibru fragil. De la un fel de pax romana dominata de vest la o lume multipolara in China, Rusia, Iran si altii incearca sa schimbe sferele de influenta. Din punctul asta de vedere nu sunt foarte motive de optimism pe termen lung, iar Romania sta cam aproape de granita geografica a acestui conflict.

Ce inseamna asta pentru noi? Intr-un fel a fost ca un dus rece legat de imaginea pe care o aveam in minte ca in ciuda politicului Romania va merge in continuare spre bine din punct de vedere economic. Totul are o limita, iar discursul lui CG care pare rupt din anii 90 cu nationalizari si alte aberatii cred ca reprezinta limita asta, treaba ce va fi vizibila in lunile urmatoare in functie de cum evolueaza lucrurile. La fel, si increderea in democratie a avut parte de un dus rece (din nou, eu cred ca e un sistem politic viabil pentru ca iti permite sa rastorni periodic polurile de putere ce apar). Astazi anulezi alegeri pe baza interventiei straine (imposibil de dovedit factual de fapt, cat timp datele vin de la Tik-Tok, comanie chinezeasca), maine poti sa le anulezi pe alt motiv ce convine sistemului atunci. Nici una din cele de mai sus nu arata pentru Romania pe termen scurt si mediu si pentru prima data dupa multa vreme am inceput sa ne gandim din nou la varianta de a pleca din nou. Sa speram ca gandul acesta o sa se estompeze in perioada ce urmeaza in functie de ce se va intampla.

Privind partea pozitiva a lucrurilor din ultimele 10 zile: putem zice ca avem un proces electoral cat de cat corect (rezultatul din primul tur releva asta), putem spune ca ne-am amuzat putin de situatii ce pareau ca o sa se intample doar atunci cand o sa inghete iadul (vezi stirile de pe aproape toate posturile de televiziune din perioada respectiva, like-uri stranse de Ciolacu de la anti-psdisti convinsi si culminand cu sustinerea verbala a lui Lasconi de catre Ciolacu (retrospectiv, nu l-a costat nimic)). Tot din partea pozitiva o reasezare economica nu ar strica neaparat Romaniei (nici pentru deficit, nici pentru balanta de plati) si acum ai pe cine sa dai vina. Si tot din partea pozitiva exista o sansa ca daca se ajunge la o intelegere in Ucraina Romania sa aiba de castigat din punct de vedere economic si politic. Dar viitorul e incert si plin de suprize dupa cum ne-au aratat ultimele 10 zile.

PS.

Manipularea exista din amandoua partile ale baricadei si de fiecare data cand reusesti sa faci oamenii sa actioneze(sau sa nu actioneze) intr-un mod care iti convine tie se numeste ca ai avut success. Ultima luna ar trebui studiata in detaliu pentru ca a fost un caz de “success” si ar putea fi folosita ca studiu de caz in materialele de specialitate. Si produsul “CG” a avut un succes enorm printr-o campanie de marketing aproape exclusiv online, dar si campania de a convinge populatie de ceva ce probabil e factual adevarat dar aproape imposibil de probat (amestecul Rusiei) a functionat la fel de bine, cu rezultatul final ca nu au fost aproape nici un fel de proteste dupa ziua de vineri.


Posted

in

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *